Χοίροι

Οι αγριόχοιροι της Θερμοπηγής

Αρτιοδάκτυλα φυτοφάγα ζώα

Αγριόχοιροι

Οι Χοίροι (Suidae) ανήκουν στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων (Artiodactyla), μαζί με τα Βοοειδή (Bovidae), Ελαφοειδή (Cervidae), Καμήλες (Camelidae), Καμηλοπαρδάλεις (Giraffidae), Ιπποπόταμους (Hippopotamidae) και Κητώδη (Cetacea). Περιλαμβάνει άτομα με 2 ή 4 (άρτιο αριθμό) δακτύλων. Έχουν βουνοδοντικό τύπο δοντιών και οι εξελικτικές τάσεις είναι: η αύξηση του αριθμού των κορυφών στα δόντια, οι προγόμφιοι τείνουν να λάβουν τη μορφή γομφίων, οι κυνόδοντες κλίνουν όλο και περισσότερο προς τα έξω και χάνουν τις ρίζες τους. Ο τύπος αυτός αντιστοιχεί κυρίως σε παμφάγα ζώα (Omnivora). Οι ισχυροί κυνόδοντες είναι χαρακτηριστικοί για τις άγριες μορφές και μάλιστα για τους αρσενικούς σε σχέση με τους θηλυκούς χοίρους. Οι κυνόδοντες είναι υποπλασμένοι ή λείπουν από τους οικόσιτους χοίρους, οι οποίοι εξημερώθηκαν στη Νεολιθική Εποχή (7000-4000 χρόνια). Οι κυνόδοντες χρησιμοποιήθηκαν κατά τους ιστορικούς χρόνους ως τρόπαια κυνηγιού και χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση κρανών, πορπών, ασπίδων στρατιωτών.

Περίπου 23 δείγματα (είναι υπό μελέτη) της Θερμοπηγής ανήκουν σε δύο είδη αγριόχοιρων του Άνω Μειοκαίνου. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι δείγματα από κρανία, γνάθους και δόντια, καθώς και από μετακρανιακό σκελετό.

Τσουκαλά, Ε., Λαζαρίδης, Γ., Βλάχος, Ε., Ξάφης, Α. 2014. Τα παλαιοντολογικά ευρήματα της Σιντικής: Τα προϊστορικά ζώα και το Μουσείο της Θερμοπηγής. Δήμος Σιντικής: ο Χώρος και η Ιστορία του, 115-131 σελ., Εκδ. Δήμος Σιντικής, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες.

GeraadsD., TsoukalaE., SpassovN., 2007.A skull of Ancylotherium (Chalicotheriidae, Mammalia) from the late Miocene of Thermopigi (Serres, N. Greece) and the relationships of the genus. Journal of Vertebrate Paleontology 27:461–466

Κοινοποίησέ το